Skip to main content

Ako pes vníma čas? Čo pre nás znamená čas strávený s našim psom?

Pes žije v prítomnosti a chce byť našim spoločníkom. Chce byť s nami tu a teraz. Nemá mobil na uchu a aj ked má aj tú kosť prave v procese prežúvania, postaví sa od nej a príde za nami. 

Keď začala mať naša Nara problémy s uškami, so srsťou celé dni som googlila a hľadala výrobky, granule, lieky, byliny ...a až neskor som si uvedomila, že čas ktorý som mohla venovať jej - Prítomný a Aktívny, nie s mobilom v ruke, ani na uchu, som venovala hľadaniu niečoho čím som každý deň plytvala... bola som tak pohrúžená do vyriešenia problému, že som úplne prehliadla čo mi ten pes vlastne "zrkadlí". 

Pes žije v prítomnosti a chce byť našim spoločníkom. Chce byť s nami tu a teraz. Nemá mobil na uchu a aj ked má aj tú kosť prave v procese prežúvania, postaví sa od nej a príde za nami. Je prítomný. Aktívne prežíva, čo sa okolo neho deje. A to by sme sa mohli od neho naučiť. 

Vnímam veľa ludí ako venčia psíkov s mobilom a pritom ich pes znudene kráča vedľa nich, lebo keby bol navoľno tak ujde. Alebo psík trpí alergiami a panička ho natiera najlepšími masťami a pritom píše do skupín a hľadá pomoc vonku, kým ten pes čaká, kedy sa s ním zahrá a venuje mu aktívny čas (okrem natierania a podávania medikamentov).

Jedlo nahádže v rýchlosti do misky, alebo v inom prípade nastajluje, aby mohlo ísť na sociálne siete a dá psovi, mysliac si koľko pre neho robí. Aj ja som tu niekde bola.. a unikala mi podstata "prečo mám psa"?

Pes potrebuje byť potrebný a potrebuje mať prácu, to mi došlo časom.  Došlo mi aj to, že venčenie je čas pre neho/ňu. Že "alergické škrabanie" je veľa krát z nudy a z pútania pozornosti. Že keď budem tráviť viac času s nou, než fokusom na jej problém, budeme obe spokojnešie.

Koľko aktívneho času venujete vášmu psíkovi? Ako trávite spoločne čas?

Inšpirujme sa navzájom a potešme našich havkáčov :)

Nara a Laura