Skip to main content

Tichý zabijak v strave psov

Úrad pre potraviny a liečivá v Spojených štátoch potvrdil v januári 2021 110 umrtí psov a 210 otrávených psov z dôvodu predávkovania alfatoxínmi. Takéto štúdie sa na psoch na Slovensku nielenže nerobia, ale keby aj mal niekto podozrenie na podobný problém,  na väčšine miest by ho vysmiali.

Čo je to alfatoxín? Keď som zadala tento výraz do vyhľadávača tak mi vyhodilo skoro 10 miliónov výsledkov. Mnoho ľudí však ani netuší, čo tento pojem znamená.  Aflatoxíny sú druh mykotoxínov (húb, ktoré tvoria toxíny) nachádzajúcich sa prirodzene v niektorých potravinách. Najčastejšie sa objavujú na obilninách ako kukurica, pšenica a ryža.  Niketoré štúdie dokonca potvrdzujú, že aj mlieko môže obsahovať druh aflatoxínov, a to v prípade ak krava dostáva plesnivé krmivo.

Počas štúdia výživy psov v Kanade som sa s týmto pojmom stretávala veľmi často. U nás sa o tejto téme ešte veľa nepíše, pretože marketing na granule sa robí na správnom mieste. Ale kto hľadá ten nájde, a teda naši západní susedia už zdielali viaceré štúdie, v ktorých za smrťou psa stojí hlavne predávkovanie mykotoxínmi. Ako sa tento tichý zabijak dostane do vášho zvieratka? Najčastejšie cez hnedé guličky, ktoré im každý deň sypete do misky a ktoré obsahujú práve obilniny. Najnáchylnejšie sú práve veterinárne diéty.

Prečo sa granule vyrábajú práve z kukurice a iných obilnín? Dôvody sú veľmi prosté: obsahujú aminokyseliny, proteín, sú zdrojom energie a hlavne sú lacné. Všetko super až na malý či veľký detail - obilniny a strukoviny bývajú veľmi často kontaminované plesňami. Aflatoxín je vedľajší produkt húb, ktoré sa rastú na obilninách a môžu sa tvoriť pred zberom, po zbere a tiež pri skladovaní. Nemajú pach ani chuť. Problém je, že ani organické produkty sa im nemusia vyhnúť. Dokonca aj Purina potvrdila, že aflatoxíny spôsobujú rakovinu a sú tiež „nevyhnutným prírodným kontaminantom“.

Aflatoxín atakuje ako prvú pečeň. Už 0,5 mg na 1kg živej váhy môže spôsobiť smrť psa. V menšom a pravidelnom množstve toxín spôsobuje stratu váhy, zvracanie, hnačky, žlté oči, ďasná alebo kožu. Je to tiež silný karcinogén najčastejšie spôsobuje rakovinu pečene.

V prípade, že kŕmite psíka granulami, ktoré obsahujú kukuricu, pšenicu alebo iné obilniny je tu jedna úžasná rada, a to  pridávať do stravy zelené potraviny ako chlorela, spirulina, petržlenová vňať, alebo iné chlorofilové bomby. Chlorofyl je úžasný v tom, že bráni karcinogénom a aflatoxínom prenikať a držať sa na stenách tráviaceho traktu. Ďalšie zázračné potraviny sú jahody a čučoriedky, pretože pomáhajú telu vyrovnať sa so škodami, ktoré mykotoxíny napáhali.  A do tretice je to skupina, ktorá reverzne upravuje  DNA poškodenú vplyvom mykotoxínov. Sem patrí zázvor, turmerik a zelený čaj (decaf).


Otrava aflatoxínmi u psov môže byť smrteľná a bolo by najbezpečnejšie vyhnúť sa akémukoľvek jedlu, ktoré obsahuje kukuricu či pšenicu a kŕmiť svojho miláčika výhradne surovou stravou (BARFom).  Chápem však, že toto nemusí byť cesta pre všetkých. Máme vždy možnosť pridávať do misky surovú zeleninu, riasy alebo ovocie, ktoré misku nielen obzvláštni, ale dodá vášmu psíkovi aj prírodné antioxidanty a môže prispieť k lepšiemu zdravotnému stavu.

 

Ak ste sa rozhodli zmeniť stravu vášho psíka, ale neviete ako na to rezervujte si konzultáciu v Modern wolfs ešte pred tým, ako to vzdáte.

Laura & Nara