Skip to main content

Má to proste v génoch ...

“Má to proste v génoch"… známa fráza, ktorá nám dovolí zmieriť sa so skutočnosťou, že náš zdravotný stav nie je ako by sme chceli, že náš pes má alergie alebo mačka má neustále zápal močovch ciest.

Naozaj je tá “genetika” až tak autonómna a nezávislo krutá, že gény nepokoríme?

Skúsme si to laicky vysvetliť na našich psíkoch.
Pes má zhruba 21 tisíc génov vo svojom genóme a každý genóm obsahuje 2 páry génov - jeden od matky a jeden od otca (oči po tatovi a uši po mamke). Gény sú vytvorené z reťazcov DNA a obsahujú genetický kód na vytváranie proteínov. Avšak nie všetky gény neustále vytvárajú proteíny vo všetkých bunkách. Niektoré sú aktívne - produkujú proteín (génová expresia) a niektoré su “neaktívne”.
Kto sa stará o to, či budú aktívne alebo neaktívne? A tu prichádza na scénu to pravé orechové:)

Ľudia aj psy sa rodia s druhou vrstvou chemických zlúčenín, ktorá obkolesuje DNA takzvaný epigenóm. Epigenóm funguje ako “inštruktor” pre gény. ALE na rozdiel od DNA, ktorá je zdedená od rodičov a NEMENNÁ, správanie epigenómu zavisí od všetkých vonkajších faktorov. Dobrých aj zlých ako  napr. jedlo, lieky, pesticidy…
V tomto prípade epigenóm funguje ako most medzi génmi a “prostredím”, v ktorom žijú naše psy.

Ako som už spomenula, gény psa sú neustále pod vplyvom externých faktorov ( stres, medikamenty, toxické prostredie, hormóny) a tieto priamo ovplyvňujú epigenóm Ten hrá dôležitú úlohu v tom, ako sa gény budú prejavovt. Čo je však veľmi podstatné je, že v ich prieniku sa nachádza práve VÝŽIVA, pretože má vplyv na každý externý faktor samostatne.

Tak ako gény aj epigenóm sa “dedí”. Toto dedičstvo však vieme ovplyvniť, čiže ak fena žije v zlom prostredí, prjíma zlú stravu, je nonstop vystavovaná toxínom v podobe liekov, odčervovacích prostriedkov, jej štence budú mať s veľkou pravdepodobnosťou predispozíciu na zlú génovú expresiu a tým pádom budú trpieť rôznymi ochoreniami napríklad alergiami.  Našťastie, ako som už vyššie spomenula, epigenóm závisí od vonkajších faktorov a my našim prístupom môžeme zmeniť prostredie, ktoré bude mať vplyv na epigenóm a ten bude inštruovať gény ku zmenám. Aktivuje tie gény, ktoré vedia “zastaviť” dané ochorenie.

Chápem, že to môže znieť komplikovane, ale v zjednodušenom jazyku je to len zmena životného štýlu našich zvierat. A tá zmena môže prísť len a len od NÁS.
Prvým krokom by mala byť strava. Tá má vplyv na všetky externé faktory, ktoré menia epigenóm a je to určite cesta k jeho zdravším zajtrajškom. Majme na pamäti, že pes je mäsožravec a jeho druhovo orientovaná strava sa skladá hlavne z čerstvého mäsa, vnútornosti a kostí, a nie z kukurice a ryže ako sa mylne ludia domnievajú.

Ďaľším krokom bude TRPEZLIVOSŤ. Kým si všetky bunky v tele psa uvedomia, že prostredie je iné a naladia sa na to, prejde dlhší čas. Ale ten deň, keď uvidíte zmenu, budete vedieť, že to stálo za to.

Ak si nie ste istý ako urobiť ten prvý krok, rezervujte si konzultáciu v Modern wolfs ešte pred tým, ako to vzdáte.

Laura & Nara